Tartalomjegyzék


Ramassetter Pince

Családunkban, generációkra visszamenőleg, évszázados hagyományai vannak a szőlőművelésnek, borkészítésnek. Dédapáink, nagyapáink, úgy Badacsonyban, mint Sümegen, hol kisebb, hol nagyobb területeken művelték szőleiket és örvendeztették meg saját termelésű, szép boraikkal a rokonokat, ismerősöket, sőt, a helyi vendéglősökön keresztül a környék lakóit, valamint a koruk utazóit, egyaránt.

Családi gazdaságunkban a szőlőművelés jelenleg mintegy 6 hektáron folyik, jellemzően a Sümeg-Öreghegyen, a látványos Fehérkő sziklák alatt, de az egyazon hegyközséghez tartozó, szomszédos csabrendeki szőlőhegyen is találhatóak ültetvényeink. Sümegen leginkább a Szürkebarát fajta termesztésével, míg a rendeki Öreghegyen, a vörösboraink alapját adó fajták (Kékoportó, Cabernet sauvignon, Kékfrankos) mellett, többféle fehér szőlőfajtával (Irsai Olivér, Olaszrizling, Chardonnay, Tramini) foglalkozunk. Az ültetvények művelése során nagy gondot fordítunk arra, hogy semmilyen felesleges módon ne terheljük sem magát a növényt, sem pedig a környezetet, illetve, hogy lehetőleg minél többet alkalmazzunk az őseinktől tanult, apáról fiúra szálló, hagyományos szőlőművelési, borkészítési- és kezelési módszerek közül.

Új telepítéseink vannak a Balatonfüred-Csopaki borvidékhez tartozó Zánkán 3 hektáron (Furmint, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Olaszrizling).

Borainkat, a visszatérő és új vásárlóink nagy örömére, mintegy tíz éve palackozzuk is. 2006 végére pedig, Európai Uniós pályázaton nyert támogatás felhasználásával, felépült az új szőlőfeldolgozó, illetve borpalackozó üzem is.

Mindezek figyelembevételével, büszkén állapíthatjuk meg, hogy a Ramasetter Pince és a Krigler család üzemeltette családi gazdaság Sümeg és környékének egyik leginkább meghatározó szőlész-borász vállalkozásának tekinthető és, mondhatni, "kötelező" célpont a Balatonfelvidéki Borvidék gyöngyszemeit, ritkaságait kutató borkedvelőknek.Fehérborok jellemzői

Szürkebarát

Francia eredetű szőlőfajta, amely főként a Balaton-felvidéken, Badacsonyban és a Mátraalján terjedt el. A vulkáni területeken és agyagos, üledékes talajokon is jól érzi magát. A szürkésfehér bogyókból, ízekben gazdag, magas savú, diszkréten gyümölcsös bort kapunk. Bora jó évjáratban olajos struktúrájú, sokszor magas alkoholtartalmat és természetes maradékcukrot is felmutató, elegáns ital. Illat- és íz jegyei között az édesgyökér, a körte, az alma és az akác gyakran megmutatkozik. Hosszas érlelésre is alkalmas, a nagy fahordót minden esetben meghálálja.


Tramini

Nevét a dél-tiroli Tramin községről kaphatta, de a szőlőfajta akár francia eredetű is lehet, vagy egyes vélemények szerint észak-görögországi. Azokon a talajokon, ahol a szőlő magasabb savtartalommal szüretelhető, rendre élénkebb, kiegyensúlyozottabb bort ad. Nem véletlen tehát, hogy Somló vagy a Balaton-felvidék vulkáni talaján nem a parfümös, hanem sokkal inkább egy olajosan sima struktúrájú, húsos, alkohol gazdag bort kaphatunk tőle. A tearózsa illata, illetve licsi és sárgabarack is fellelhető illatában. Fahordós érleléssel évekig élvezetes maradhat, de a könnyedebb, csak acélban érett stílus sem áll messze tőle.


Irsai Olivér

1930-ban Kocsis Pál nemesítette Pozsonyi fehér és Csabagyöngye fajtákból. Korai érése, visszafogott savai és muskotályra emlékeztető illat- és íz világa tette kedveltté ezt a bort. Fiatalon célszerű elfogyasztani, mert gyorsan öregszik. Kellő gondossággal kezelve üdén tartható, akár több éven keresztül is. Gyakran házasítják savasabb fajtával. Illatában alma, barack, körte dominál vajas lekerekítéssel.


Olaszrizling

Francia eredetű szőlőfajta, mely szinte az egész országban megtalálható. Késői érésű, bőven termő, kiváló minőségű, meleg fekvést igénylő fajta. Savai teljes érésben erőteljesek, de finomak, éretlenül viszont borvidéktől függetlenül durvák, harapósak. Jó termőhelyen savai gerincesek és elegánsak, jelentős cukormennyiséget gyűjt. Gyakran mutat keserűmandulára emlékeztető illat- és íz jegyeket, különösen a Balaton-felvidéken. Házasításra is alkalmas. Meghálálja a késői szüretet. A hosszabb fahordós érlelés ízeit nemessé teszi.


Chardonnay

Valószínűleg Burgundiából származik, de mára már a világ összes bortermelő vidékén megtalálható. Bogyói aprók, rendszerint fehéres zöldek, kissé feketén pontozottak, lédúsak és ropogósak. Bora fajtajelleges, finom zamatú. Semleges íze engedi, hogy a termőhely jellege és borász stílusa is érvényesüljön. Alkoholban gazdag, összetett, magas savtartalmú bor. Markáns karakterjegyei miatt előnyére válik, ha pörkölt tölgyfahordóban érlelik. Illata zöldalma és néha füstre emlékeztet. Íz jegyei: érett sárgadinnye, méz, érett bornál a vajasság. Rendkívül elegáns bor, sokáig érlelhető.


Fehérkő könnye

Olaszrizling, Irsai Olivér és Chardonnay házasítása. Mindhárom szőlőfajtának fontos szerepe van a bor harmóniájának kialakításában. Az Olaszrizling adja a savat, az Irsai Olivér az illatot, míg a Chardonnay a vajasságot, így egy szépen lekerekített, kellemes savérzetű, illatokban gazdag bort kapunk.Rozé borok jellemzői

Rozé

Kékoportó szőlőből készült zúzás-bogyozást követően, 4 órás héjon áztatással. Gyümölcsös illat, viszonylag magas alkoholtartalom jellemzi, melyhez szép savgerinc társul.Vörösborok jellemzői

Fehérkő vére

Kékfrankos, Kékoportó és Cabernet Sauvignon házasításából készült vörösbor. A bor magába hordozza a Kékfrankos karakteres, testes, gyümölcsös, fűszeres ízét, a Kékoportó lágy, bársonyos csersavban gazdag jellegét és a Cabernet Sauvignon gyümölcsösségét, bársonyosságát, és sötét bíbor színét.