Sümeg

Sümeg

A Balaton északi partjától 25 km-re található Sümeg. Kicsi, de nagy múltú város. Számos látnivalóval, kulturális értékkel bír. Szerencsés helyen fekszik. 30-50 km-es távolságban rengeteg látogatásra érdemes, turisztikailag értékes pontot találunk. Ennek köszönhetően akár egy tartalmas hétvégére vágyunk, akár hosszabb kikapcsolódást tervezünk, Sümeg kiváló origója lehet kalandozásunknak.


Sümegi vár

A várat nem lehet nem észrevenni. Akármelyik irányból közelítünk Sümeg felé, a hatalmas dombon álló vár látképe már a távolból jelzi, hogy jó helyen járunk. Legrégebbi részei az 1200-as években épültek. Sümeg vára az egyik, melyet a törököknek nem sikerült bevenni. Ennek ellenére komoly károkat szenvedett. Mára egy családi vállalkozás évtizedes távlatokba visszatekintő szorgos munkájának köszönhetően Sümeg városának ékszere, egyik legfőbb turisztikai látványossága lett. 2011-ben díszkivilágítást kapott, így a naplementét követően is élvezhetjük régi korokat idéző látványát.


Püspöki Palota

A Vár-hegy lábának lejtőjén, csaknem a volt ferences kolostorral szemben áll Sümeg legszebb műemléke, a volt püspöki palota barokk épülete. A közepes nagyságú kastélyt, építésétől napjainkig, püspöki palotának nevezik.

A ma látható épület nagyszabású koncepciója Padányi Bíró Márton nevéhez köthető, aki nem sokkal veszprémi püspökké szentelése (1745) után, 1748 körül kezdte meg sümegi rezidenciája kiépíttetését.

Napjainkban a Püspöki Palota kiállítóhely és rendezvényhelyszín: időszakos és állandó kiállításaival, koncertekkel, és színházi előadásokkal is várja vendégeit.


Ferences Templom

A Sümegi vár tövében, a Püspöki Palota közvetlen szomszédságában áll a ferences templom.

Az egyhajós, dongaboltozattal fedett templommal egybeépítve látjuk a kétemeletes, négyszögű udvart körülzáró kolostor épületét, mely tekintélyes múlttal rendelkezik. Bejárata fölött látható a püspöki címerrel díszített építési emléktábla, mely az építtető Széchenyi György püspök nevét és az építés évét (1652) őrzi.

A templom falfestményei Kontuly Béla festőművész munkái: 1950-56 között a templomhajó, az 1970-es években a szentély freskóit készítette el. Különös értéket képvisel a templom Szent Mihály főangyal és a négy evangélista szobrával díszített barokk szószéke, melyet Bíró Márton püspök 1760-ban ajándékozott a templomnak.

Az évszázadok folyamán a kegytemplomot több sorscsapás érte, de a Szent Szűz szobrát sem tűz nem fogta, sem villám nem zúzta össze. Ma is Európa szerte ismert zarándokhely.


Plébánia Templom

A plébániatemplom Sümeg nemzetközi hírű nevezetessége, mely ismertségét a templom mennyezetét és oldalfalait betöltő több száz négyzetméteres freskósorozatnak köszönheti, mely Franz Anton Maulbertsch munkáját dicséri. A freskók bemutatják Jézus életének, szenvedéseinek, megdicsőülésének ószövetségi előképekkel indított teljes ciklusát.


Kisfaludy-múzeum

A földszintes, L alaprajzot mutató, kúriaszerű ház építtetője a - 17. század végén - a Sándorffy család volt, s a költő apja, Kisfaludy Mihály Sándorffy Juliannával kötött házassága révén került a Kisfaludyak tulajdonába.

Kisfaludy Sándor végleg 1800-ban, a napóleoni háborúkat követően telepedett le ifjú feleségével, Szegedy Rózával ebben a házban, melyet haláláig megtartott. Mivel leszármazottjai nem voltak, a rokonság a házat a veszprémi püspökségnek adta el. 1944-ben azonban - az egyházi birtokok államosításával - ez a ház is a népköztársaság tulajdonba került. 1950 után falai közt előbb egy Kisfaludy Emlékház, majd 1990 óta az emlékgyűjteménynek is helyet biztosító Városi Múzeum működik, melynek állandó kiállításai többek között a Kisfaludy emlékkiállítás, Kocsis Lajos geológiai gyűjteménye, Darnay emlékkiállítás, Sümegi kerámia, Egyházművészeti gyűjtemény és Dr. Szondy Istánné emlékszobája.


Fehér kövek

A Fehér kövek a Rendeki-hegy Sümeg felé néző letörésének sziklái, melyek éppen a Krigler Panzió fölött magasodnak.

A Bakony dél-nyugati nyúlványa, legmagasabb pontja a Csúcsos-hegy 374,6 m-rel. Tulajdonképpen egy erdőrezervátum, mely a Fehérsziklák erdőrezervátum nevet viseli. Magterülete. 47 hektár, ahol minden erdőgazdálkodási tevékenységet felfüggesztettek.

Természetjárók, és túrázók kedvelt helye, ahonnét páratlan kilátás nyílik a városra, sőt tiszta időben a szomszédos várak (Tátika, Rezi), a zalaszántói Sztupa is látható. A sziklákat övező erdő pedig garantáltan szép arcát mutatja az év minden szakában!